Panduan lengkap resepi kek vanila coklat yang simple dan best, anda mesti cuba sekarang.
Kek Vanila Coklat |
Bahan Bahan Resepi Kek Vanila Coklat
Kek coklat:
1 cawan tepung kek*
1sb baking powder*
*(digaul dan diayak 3x)
½ castor sugar
3 biji telur gred B
125g buttercup
1sb esen vanilla
½ cawan serbuk koko*
½ Nescafe 3 in 1*
¼ icing sugar*
½ cawan air panas*
¼ cawan susu segar*(1sb susu pekat+air ½ cawan air panas)
*mix together hingga menjadi pes coklat
Kek Vanilla:
1 cawan tepung kek*
1sb baking powder*
*(digaul dan diayak 3x)
½ castor sugar
3 biji telur gred B
1 cawan minyak masak
1sb esen vanilla
½ cawan susu segar
Buttercream:
200g buttercup
3 biji putih telur gred B
100g castor sugar
25ml air(lebih kurang ¼ cawan air)
½ sb esen vanilla
200g buttercup
3 biji putih telur gred B
100g castor sugar
25ml air(lebih kurang ¼ cawan air)
½ sb esen vanilla
Chocolate Ganache:
200g coklat gelap NONA
150g Whipping Cream Dairy
1sb buttercup.
200g coklat gelap NONA
150g Whipping Cream Dairy
1sb buttercup.
Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Vanila Coklat
Kek coklat:- Panaskan oven pada suhu 175c. Alaskan loyang tin dengan kertas minyak di dasar dan sekelilingnya. Ketepikan.
- Mix buttercup dan castor sugar hingga putih.
- Masukkan esen vanilla dan telur satu per satu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
- Perlahan speed mixer. Masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat dan diakhiri dengan tepung.(tepung-pes coklat-tepung-pes coklat-tepung). Waktu nie guna spatula. Gaul hingga sebati.
- Tuang adunan dalam tin. Bakar dalam oven selama 405-50 minit. Sejukkan seketika sebelum dibahagikan kepada dua.
Kek Vanila:
- Mix telur dan castor sugar hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
- Perlahan speed mixer. Gaulkan tepung sambil menggunakan spatula.
- Masukkan susu segar dan gaul hingga sebati.
- Bakar dalam oven selama 40-50 minit. Sejukkan seketika sebelum dibahagikan kepada dua.
Buttercream:
- Mix putih telur hingga menjadi meringue. Ketepikan.
- Satukan gula dan air. Masak hingga gula dah hancur.
- Menurut resepi asal kena capai suhu 117-120c. Cukup sekadar gula tu dah larut dan ada gelembung udara yang keluar.
- Agak-agak gula tu dah pekat bolehlah padamkan api.
- Masukkan larutan gula tadi kedalam meringue kita dan mix lagi hingga adunan sejuk sedikit.
- Kemudian barulah mix buttercup hinga gebu. Masukkan esen vanilla sedikit.
- Mix hingga gebu dan bertukar dari kuning ke putih ataupun creamy light
- Dengan menggunakan spatula ambil ¼ adunan putih telur dan satukan dengan adunan butter. Gaul rata.
- Bila dah rata tuang baki selebihnya tadi dan gaulkan hingga sebati. Kemudian barulah mulakan melepa atas kek yang telah dibahagi kepada 2 lapisan.
Chocolate Ganache:
- Didihkan cream dalam mangkuk tahan panas/kaca/aluminium. Guna kaedah double-boiler. Bila dah didih masukkan kepingan coklat gelap, gaul hingga larut. Matikan api.
- Kemudian masukkan buttercup. Ratakan. Sejukkan dalam peti selama 20 minit. Tuangkan atas kek. Biarkan ganache tu turun dengan sendiri.
Resepi Kek Vanila Coklat ini dibawakan khas untuk anda oleh: HONNEY