Panduan lengkap resepi kek lapis cadbury yang simple dan best, anda mesti cuba sekarang.
Bahan Bahan Resepi Kek Lapis Cadbury
500 gram mentega berkualiti tinggi120 gram tepung gandum
200 gram gula halus
10 biji telur ayam gred A
100 gram tepung biskut marie
65 gram serbuk horlicks
50 gram serbuk santan (1 peket)
300 gram susu pekat manis
3 bungkus kepingan coklat Cadbury
pewarna kuning - optional
Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Lapis Cadbury
- Panaskan oven pada suhu 170-190 'C.
- Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
- Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
- Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
- Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
- Ambil 5 sudu makan adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
- Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
- Sejukkan kek sebelum dipotong.
Resepi Kek Lapis Cadbury ini dibawakan khas untuk anda oleh: SELERA SAKURA