Panduan lengkap resepi kek lapis cadbury yang simple dan best, anda mesti cuba sekarang.
Resepi Kek Lapis Cadbury |
Bahan Bahan Resepi Kek Lapis Cadbury
500 gram mentega berkualiti tinggi120 gram tepung gandum
200 gram gula halus
10 biji telur ayam gred A
100 gram tepung biskut marie
65 gram serbuk horlicks
50 gram serbuk santan (1 peket)
300 gram susu pekat manis
3 bungkus kepingan coklat Cadbury
pewarna kuning - optional
Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Lapis Cadbury
- Panaskan oven pada suhu 170-190 'C.
- Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
- Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
- Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
- Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
- Ambil 5 sudu makan adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
- Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
- Sejukkan kek sebelum dipotong.
Resepi Kek Lapis Cadbury ini dibawakan khas untuk anda oleh: SELERA SAKURA